Újabb miniszterelnök mond le

/ 2016.12.05., hétfő 19:21 /

Négy napja csak annak, hogy Francois Hollande bejelentette, 4 százalékos elfogadottsága ismeretében nem indul újra a francia elnöki székért a jövő tavasszal esedékes választáson, de a francia baloldalon egyből megindult a helyezkedés. Persze nem is árt, ha belehúznak, hiszen a két nagy riválisnak, a Nemzeti Frontnak és a Köztársaságiaknak már megvan a maguk favoritja, Marine Le Pen és Francois Fillon személyében.

Lemond, hogy feljebb juthasson

Lemond, hogy feljebb juthasson

Fotó: AFP

Korábbi kijelentéseiből kiindulva aligha meglepetés, hogy a szocialistáknál Manuel Valls miniszterelnök kavarta fel az állóvizet, hétfő délután ugyanis bejelentette: elindul pártja január végi előválasztásain – amin a Köztársaságiak nemrégiben átestek –; ahogy fogalmazott, döntése „lázadás az ellen, hogy a baloldal (a népszerűtlenségével) már most kizárta magát az elnökválasztásból”.

Vallsnak egyelőre hét párton belüli riválisa van, de a mezőnyből egyértelműen kiemelkedik: a szavazatok 24 százalékára számíthat, arra ugyanakkor kevés az esélye, hogy – Le Pent vagy Fillont megelőzve – bejusson az elnökválasztás második fordulójába.

Jelöltsége bejelentése után a kormányfő kedden  mindenesetre benyújtja lemondását, mert „a két szerepet nem akarja egyszerre, (…) mindent meg akar adni Franciaországnak”. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.