valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Újabb országban lehet euróval fizetni

/ 2015.01.05., hétfő 16:35 /

Megint növekedett az eurózóna: január 1-jével Litvánia is bevezette a közös európai fizetőeszközt. A pesszimisták szerint ez már a tetőpont, és a görögök kiléphetnek, ha tényleg győz a szélsőbaloldal az előrehozott választásokon.

Forrás: wikipedia

A birodalmak sokszor a széthullás előtti pillanatban a legnagyobbak: az euróövezet január 1-jével elérte eddigi legnagyobb kiterjedését, miután a harmadik balti ország, Litvánia is teljesítette az előírt kritériumokat, és bevezethette a közös fizetőeszközt a nemzeti valuta, a litas helyett. Bár a 2009-es nagy gazdasági világválság kirobbanása óta rengeteg elemző megjósolta az euróövezet széthullását, valójában a közös fizetőeszközt használó térség a válság éveiben is csendben növekedett. A három balti ország elég nagy áldozatokat vállalt azért, hogy megfeleljen az előírt feltételeknek, és bevezethesse az európai valutát. Észtország (2011) és Lettország (2014) után most Litvánia is belépett.

További bővülés most jó ideig nem várható, és sokan attól tartanak, hogy 2015 kritikus év lesz a közös pénz történetében. Január 25-én ugyanis előrehozott választás lesz Görögországban, és a voksolás legnagyobb esélyese a radikális baloldali Szíriza párt, amely a megszorítások végét ígéri az évek óta permanens válságban lévő, és az államcsődtől csak többszöri uniós kölcsönnel megmentett országban. Senki nem tudja, hogy a Szíriza kormányra kerülve mennyire viselkedne radikálisan, kell-e koalíciót kötnie mérsékeltebb erőkkel, illetve meddig tart a németek hajthatatlansága. Angela Merkel kancellár egyelőre azt hangsúlyozza, hogy Görögországnak tartania kell magát az előző kormányok vállalásaihoz.

Ugyanakkor a németeknek számolniuk kell azzal, hogy Görögország távozása az euróövezetből láncreakciót indíthat el, mivel idén Spanyolországban is választások lesznek, és a Szírizához nagyon hasonló karakterű Podemos szélsőbalos párt szintén a megszorítások elleni küzdelemre építi az identitását. Nehéz elképzelni, hogy a németek megkockáztatnák az egész európai projekt széthullását, és valószínűleg a Szíriza is óvakodni fog attól, hogy végleg bevágja Görögország mögött az ajtót, mivel az euró kivezetése nem népszerű a görögök körében. Mindenesetre Európa megint izgalmas idők elé néz.

A forgalomból most kivont régi litván valuta

A forgalomból most kivont régi litván valuta

Forrás: wikipedia

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.