valasz.hu/vilag/catherine-deneuve-nem-megfelelo-velemenyt-kepviselt-vezekelnie-kell-126990

http://valasz.hu/vilag/catherine-deneuve-nem-megfelelo-velemenyt-kepviselt-vezekelnie-kell-126990

Újabb országban lehet euróval fizetni

/ 2015.01.05., hétfő 16:35 /

Megint növekedett az eurózóna: január 1-jével Litvánia is bevezette a közös európai fizetőeszközt. A pesszimisták szerint ez már a tetőpont, és a görögök kiléphetnek, ha tényleg győz a szélsőbaloldal az előrehozott választásokon.

Forrás: wikipedia

A birodalmak sokszor a széthullás előtti pillanatban a legnagyobbak: az euróövezet január 1-jével elérte eddigi legnagyobb kiterjedését, miután a harmadik balti ország, Litvánia is teljesítette az előírt kritériumokat, és bevezethette a közös fizetőeszközt a nemzeti valuta, a litas helyett. Bár a 2009-es nagy gazdasági világválság kirobbanása óta rengeteg elemző megjósolta az euróövezet széthullását, valójában a közös fizetőeszközt használó térség a válság éveiben is csendben növekedett. A három balti ország elég nagy áldozatokat vállalt azért, hogy megfeleljen az előírt feltételeknek, és bevezethesse az európai valutát. Észtország (2011) és Lettország (2014) után most Litvánia is belépett.

További bővülés most jó ideig nem várható, és sokan attól tartanak, hogy 2015 kritikus év lesz a közös pénz történetében. Január 25-én ugyanis előrehozott választás lesz Görögországban, és a voksolás legnagyobb esélyese a radikális baloldali Szíriza párt, amely a megszorítások végét ígéri az évek óta permanens válságban lévő, és az államcsődtől csak többszöri uniós kölcsönnel megmentett országban. Senki nem tudja, hogy a Szíriza kormányra kerülve mennyire viselkedne radikálisan, kell-e koalíciót kötnie mérsékeltebb erőkkel, illetve meddig tart a németek hajthatatlansága. Angela Merkel kancellár egyelőre azt hangsúlyozza, hogy Görögországnak tartania kell magát az előző kormányok vállalásaihoz.

Ugyanakkor a németeknek számolniuk kell azzal, hogy Görögország távozása az euróövezetből láncreakciót indíthat el, mivel idén Spanyolországban is választások lesznek, és a Szírizához nagyon hasonló karakterű Podemos szélsőbalos párt szintén a megszorítások elleni küzdelemre építi az identitását. Nehéz elképzelni, hogy a németek megkockáztatnák az egész európai projekt széthullását, és valószínűleg a Szíriza is óvakodni fog attól, hogy végleg bevágja Görögország mögött az ajtót, mivel az euró kivezetése nem népszerű a görögök körében. Mindenesetre Európa megint izgalmas idők elé néz.

A forgalomból most kivont régi litván valuta

A forgalomból most kivont régi litván valuta

Forrás: wikipedia

 

 

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.