Újkori népszokások: egy ország, ahol nem locsolkodással molesztálják a nőket húsvétkor

/ 2017.04.19., szerda 15:00 /

A Nyugat-Európát gazdagító észak-afrikai bevándorlóknak köszönhetően nemcsak a szilveszterek lettek mások, mint annak előtte voltak, hanem a jelek szerint a húsvétok is. És ez persze nem értékítélet, semmiképp sem állítanám, hogy rosszabbak, inkább csak annyit, hogy emlékezetesebbek.

Legalábbis nehezen fogja elfelejteni húsvétvasárnapi vonatútját az a durván háromszáz olasz, aki vakációja végén a festői tengerparti Ventimigliából a kevésbé festői és kevésbé tengerparti Torinóba ment vissza mintegy hatvan észak-afrikai fiatallal osztozva a szerelvényen. Az osztozás persze csak a helyre vonatkozik, a költségekre semmiképp, mert a nagyrészt marokkói csoport jegyet egyet sem vett. Ital és drog viszont bőven volt náluk, így még nagyobb kedvvel vegzálták az utasokat – különös tekintettel a lányokra – és verték szét a vagonokat: az üvegtörő kalapáccsal betörve az ablakokat, késsel felhasogatva az üléseket.

Az utasok, khm, kálváriája csaknem hat órán át tartott, köszönhetően annak, hogy a marokkói fiatalok megtanulták kezelni a vészféket is. A kalauzok tehetetlenek voltak, amint a csendőrök is. Amikor utóbbiak az egyik köztes állomáson megjelentek, némi vizsgálat után ismét engedték felszállni és tovább utazni az észak-afrikaiakat arra hivatkozva, hogy őket csak a nők molesztálása miatt riasztották, a jegyek ellenőrzése, meg a többi nem az ő hatáskörük. A torinói végállomáshoz kiérő rendőrök sem tettek sokat, a marokkóiak többsége ugyanis egyszerűen leugrált a vonatról és elszaladt.

A büntetés végül az elítéltek esetében sem lesz valószínűleg túl szigorú, az elkövetők nagy része ugyanis 15-16 éves fiatalkorú.

Felkészül: pünkösd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.