Újkori népszokások: egy ország, ahol nem locsolkodással molesztálják a nőket húsvétkor

/ 2017.04.19., szerda 15:00 /

A Nyugat-Európát gazdagító észak-afrikai bevándorlóknak köszönhetően nemcsak a szilveszterek lettek mások, mint annak előtte voltak, hanem a jelek szerint a húsvétok is. És ez persze nem értékítélet, semmiképp sem állítanám, hogy rosszabbak, inkább csak annyit, hogy emlékezetesebbek.

Legalábbis nehezen fogja elfelejteni húsvétvasárnapi vonatútját az a durván háromszáz olasz, aki vakációja végén a festői tengerparti Ventimigliából a kevésbé festői és kevésbé tengerparti Torinóba ment vissza mintegy hatvan észak-afrikai fiatallal osztozva a szerelvényen. Az osztozás persze csak a helyre vonatkozik, a költségekre semmiképp, mert a nagyrészt marokkói csoport jegyet egyet sem vett. Ital és drog viszont bőven volt náluk, így még nagyobb kedvvel vegzálták az utasokat – különös tekintettel a lányokra – és verték szét a vagonokat: az üvegtörő kalapáccsal betörve az ablakokat, késsel felhasogatva az üléseket.

Az utasok, khm, kálváriája csaknem hat órán át tartott, köszönhetően annak, hogy a marokkói fiatalok megtanulták kezelni a vészféket is. A kalauzok tehetetlenek voltak, amint a csendőrök is. Amikor utóbbiak az egyik köztes állomáson megjelentek, némi vizsgálat után ismét engedték felszállni és tovább utazni az észak-afrikaiakat arra hivatkozva, hogy őket csak a nők molesztálása miatt riasztották, a jegyek ellenőrzése, meg a többi nem az ő hatáskörük. A torinói végállomáshoz kiérő rendőrök sem tettek sokat, a marokkóiak többsége ugyanis egyszerűen leugrált a vonatról és elszaladt.

A büntetés végül az elítéltek esetében sem lesz valószínűleg túl szigorú, az elkövetők nagy része ugyanis 15-16 éves fiatalkorú.

Felkészül: pünkösd.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.