valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Ukrajnában élsz? Akkor ukrán vagy!

/ 2017.09.12., kedd 17:40 /

A kijevi egészségügyi miniszter megoldotta az oktatási törvény problémáját.

Hosszú és nagyon érdekes interjút adott a Mandinernek Ulana Suprun ukrán egészségügyi miniszter. Az éppen Budapesten tartózkodó politikus Amerikában nőtt fel, ahová nagyszülei menekültek a második világháború után. Egész életét az amerikai ukrán közösségben töltötte, férje is ebből a világból származik. 2013-ban költözött vissza ősei földjére, ismertté a Majdan tüntetései során vált (a Janukovics-rendszert megdöntő demonstrációkon önkéntesként szervezte meg az orvosi ellátást), 2016 óta vezeti az egészségügyi tárcát.

Szakterületéről csupa okos és figyelemreméltó dolgot mond, látszik, hogy tényleg változtatni szeretne a rémisztő állapotokon.

Aztán az interjút készítő Szilvay Gergely rákérdez a magyar és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatását súlyosan korlátozó törvényre.

Zsupsz, a nyugatos technokrata egy szempillantás átváltozik kelet-európai sovinisztává, akiről csak a tölténytáska hiányzik. Érdemes szó szerint idézni a pengeváltást:

Ulana Suprun (U.S.): Az etnikai kisebbségek ukránok?

Szilvay Gergely: (Sz.G.) Nem, nem ukránok.

(U.S.) Miért nem ukránok, amikor Ukrajnában születtek, ukrán állampolgársággal?

(Sz.G.) Mert etnikailag nem tartoznak az ukránokhoz, másik nemzet tagjai.

(U.S.) De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?

(Sz.G.) De ez máshogy működik, maga is Amerikában…

(U.S.) Ukrajnában élnek, Ukrajnában élnek. 

(Sz.G.) A kulturális nemzet tagjai, ami nem az állampolgárságtól függ.

(U.S.) A magyarországi nagykövet tanult magyarul, mivel most Magyarországon él, és felelőssége, hogy megtanulja a nyelvét a népnek, amelyikkel együtt él. Ukrajnában ukránul beszélni természetes dolog. És akár…

(Sz.G.) Az anyanyelvén beszélni, azon a nyelven beszélni, amelyik nemzetiséghez tartozik, úgyszintén természetes dolog.

(U.S.) Az, de ez nem zárja ki, hogy én angolul is beszéljek. Az a probléma, ha inkább exkluzív lenne, nem pedig inkluzív. Senki nem zárja ki a magyar nyelvet, azt mondjuk, legyünk inkluzívak, és a magyar mellé tegyük oda az ukránt is.

 

Nehéz lesz így a dialógus, mit ne mondjak. Nem lennék a helyünkben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.