Ukrajnában élsz? Akkor ukrán vagy!

/ 2017.09.12., kedd 17:40 /

A kijevi egészségügyi miniszter megoldotta az oktatási törvény problémáját.

Hosszú és nagyon érdekes interjút adott a Mandinernek Ulana Suprun ukrán egészségügyi miniszter. Az éppen Budapesten tartózkodó politikus Amerikában nőtt fel, ahová nagyszülei menekültek a második világháború után. Egész életét az amerikai ukrán közösségben töltötte, férje is ebből a világból származik. 2013-ban költözött vissza ősei földjére, ismertté a Majdan tüntetései során vált (a Janukovics-rendszert megdöntő demonstrációkon önkéntesként szervezte meg az orvosi ellátást), 2016 óta vezeti az egészségügyi tárcát.

Szakterületéről csupa okos és figyelemreméltó dolgot mond, látszik, hogy tényleg változtatni szeretne a rémisztő állapotokon.

Aztán az interjút készítő Szilvay Gergely rákérdez a magyar és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatását súlyosan korlátozó törvényre.

Zsupsz, a nyugatos technokrata egy szempillantás átváltozik kelet-európai sovinisztává, akiről csak a tölténytáska hiányzik. Érdemes szó szerint idézni a pengeváltást:

Ulana Suprun (U.S.): Az etnikai kisebbségek ukránok?

Szilvay Gergely: (Sz.G.) Nem, nem ukránok.

(U.S.) Miért nem ukránok, amikor Ukrajnában születtek, ukrán állampolgársággal?

(Sz.G.) Mert etnikailag nem tartoznak az ukránokhoz, másik nemzet tagjai.

(U.S.) De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?

(Sz.G.) De ez máshogy működik, maga is Amerikában…

(U.S.) Ukrajnában élnek, Ukrajnában élnek. 

(Sz.G.) A kulturális nemzet tagjai, ami nem az állampolgárságtól függ.

(U.S.) A magyarországi nagykövet tanult magyarul, mivel most Magyarországon él, és felelőssége, hogy megtanulja a nyelvét a népnek, amelyikkel együtt él. Ukrajnában ukránul beszélni természetes dolog. És akár…

(Sz.G.) Az anyanyelvén beszélni, azon a nyelven beszélni, amelyik nemzetiséghez tartozik, úgyszintén természetes dolog.

(U.S.) Az, de ez nem zárja ki, hogy én angolul is beszéljek. Az a probléma, ha inkább exkluzív lenne, nem pedig inkluzív. Senki nem zárja ki a magyar nyelvet, azt mondjuk, legyünk inkluzívak, és a magyar mellé tegyük oda az ukránt is.

 

Nehéz lesz így a dialógus, mit ne mondjak. Nem lennék a helyünkben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.