valasz.hu/vilag/fordulat-kilep-a-roman-kormanybol-a-magyar-part-107015

http://valasz.hu/vilag/fordulat-kilep-a-roman-kormanybol-a-magyar-part-107015

Ukrajnában élsz? Akkor ukrán vagy!

/ 2017.09.12., kedd 17:40 /

A kijevi egészségügyi miniszter megoldotta az oktatási törvény problémáját.

Hosszú és nagyon érdekes interjút adott a Mandinernek Ulana Suprun ukrán egészségügyi miniszter. Az éppen Budapesten tartózkodó politikus Amerikában nőtt fel, ahová nagyszülei menekültek a második világháború után. Egész életét az amerikai ukrán közösségben töltötte, férje is ebből a világból származik. 2013-ban költözött vissza ősei földjére, ismertté a Majdan tüntetései során vált (a Janukovics-rendszert megdöntő demonstrációkon önkéntesként szervezte meg az orvosi ellátást), 2016 óta vezeti az egészségügyi tárcát.

Szakterületéről csupa okos és figyelemreméltó dolgot mond, látszik, hogy tényleg változtatni szeretne a rémisztő állapotokon.

Aztán az interjút készítő Szilvay Gergely rákérdez a magyar és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatását súlyosan korlátozó törvényre.

Zsupsz, a nyugatos technokrata egy szempillantás átváltozik kelet-európai sovinisztává, akiről csak a tölténytáska hiányzik. Érdemes szó szerint idézni a pengeváltást:

Ulana Suprun (U.S.): Az etnikai kisebbségek ukránok?

Szilvay Gergely: (Sz.G.) Nem, nem ukránok.

(U.S.) Miért nem ukránok, amikor Ukrajnában születtek, ukrán állampolgársággal?

(Sz.G.) Mert etnikailag nem tartoznak az ukránokhoz, másik nemzet tagjai.

(U.S.) De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?

(Sz.G.) De ez máshogy működik, maga is Amerikában…

(U.S.) Ukrajnában élnek, Ukrajnában élnek. 

(Sz.G.) A kulturális nemzet tagjai, ami nem az állampolgárságtól függ.

(U.S.) A magyarországi nagykövet tanult magyarul, mivel most Magyarországon él, és felelőssége, hogy megtanulja a nyelvét a népnek, amelyikkel együtt él. Ukrajnában ukránul beszélni természetes dolog. És akár…

(Sz.G.) Az anyanyelvén beszélni, azon a nyelven beszélni, amelyik nemzetiséghez tartozik, úgyszintén természetes dolog.

(U.S.) Az, de ez nem zárja ki, hogy én angolul is beszéljek. Az a probléma, ha inkább exkluzív lenne, nem pedig inkluzív. Senki nem zárja ki a magyar nyelvet, azt mondjuk, legyünk inkluzívak, és a magyar mellé tegyük oda az ukránt is.

 

Nehéz lesz így a dialógus, mit ne mondjak. Nem lennék a helyünkben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.