Ukrajnában élsz? Akkor ukrán vagy!

/ 2017.09.12., kedd 17:40 /

A kijevi egészségügyi miniszter megoldotta az oktatási törvény problémáját.

Hosszú és nagyon érdekes interjút adott a Mandinernek Ulana Suprun ukrán egészségügyi miniszter. Az éppen Budapesten tartózkodó politikus Amerikában nőtt fel, ahová nagyszülei menekültek a második világháború után. Egész életét az amerikai ukrán közösségben töltötte, férje is ebből a világból származik. 2013-ban költözött vissza ősei földjére, ismertté a Majdan tüntetései során vált (a Janukovics-rendszert megdöntő demonstrációkon önkéntesként szervezte meg az orvosi ellátást), 2016 óta vezeti az egészségügyi tárcát.

Szakterületéről csupa okos és figyelemreméltó dolgot mond, látszik, hogy tényleg változtatni szeretne a rémisztő állapotokon.

Aztán az interjút készítő Szilvay Gergely rákérdez a magyar és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatását súlyosan korlátozó törvényre.

Zsupsz, a nyugatos technokrata egy szempillantás átváltozik kelet-európai sovinisztává, akiről csak a tölténytáska hiányzik. Érdemes szó szerint idézni a pengeváltást:

Ulana Suprun (U.S.): Az etnikai kisebbségek ukránok?

Szilvay Gergely: (Sz.G.) Nem, nem ukránok.

(U.S.) Miért nem ukránok, amikor Ukrajnában születtek, ukrán állampolgársággal?

(Sz.G.) Mert etnikailag nem tartoznak az ukránokhoz, másik nemzet tagjai.

(U.S.) De, ukránok, Ukrajnában születtek. Ha Magyarországon születtem volna, magyar lennék, nem?

(Sz.G.) De ez máshogy működik, maga is Amerikában…

(U.S.) Ukrajnában élnek, Ukrajnában élnek. 

(Sz.G.) A kulturális nemzet tagjai, ami nem az állampolgárságtól függ.

(U.S.) A magyarországi nagykövet tanult magyarul, mivel most Magyarországon él, és felelőssége, hogy megtanulja a nyelvét a népnek, amelyikkel együtt él. Ukrajnában ukránul beszélni természetes dolog. És akár…

(Sz.G.) Az anyanyelvén beszélni, azon a nyelven beszélni, amelyik nemzetiséghez tartozik, úgyszintén természetes dolog.

(U.S.) Az, de ez nem zárja ki, hogy én angolul is beszéljek. Az a probléma, ha inkább exkluzív lenne, nem pedig inkluzív. Senki nem zárja ki a magyar nyelvet, azt mondjuk, legyünk inkluzívak, és a magyar mellé tegyük oda az ukránt is.

 

Nehéz lesz így a dialógus, mit ne mondjak. Nem lennék a helyünkben.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.