valasz.hu/vilag/ennel-jobb-reklamot-aligha-kaphat-magyarorszag-125553

http://valasz.hu/vilag/ennel-jobb-reklamot-aligha-kaphat-magyarorszag-125553

Ukrajnában majdnem végképp eltörölték a múltat

/ 2017.08.21., hétfő 15:15 /

A háborús pszichózis sok mindent kihoz az emberből. Az ukrán politikusokból is. 2015 májusában például kihirdették az úgynevezett dekommunizációs törvényt, amely előírta, hogy minden közterület vagy város neve, illetve köztéri szobrok – és egyáltalán: bármi –, ami kapcsolatba hozható a szovjet múlttal, az ledöntendő, átnevezendő.

Minthogy Ukrajna majdnem 25 évig boldogan megvolt a Lenin-szobrokkal és más egyéb nosztalgikus térelemekkel, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a törvény üzenet volt a 2014 óta háborús ellenség Oroszországnak.

Nos, az illetékes ukrán állami szerv igazgatója a minap boldogan jelentette: elkészültek a dekommunizációval. Vagyis mindent ledöntöttek, amit lehetett, helyesebben: amiről tudomásuk volt.

Elszállítják az Ukrajnában még talpon maradt Lenin-szobrok legnagyobbikát Zaporizzsjában 2016. március 17-én. A szobor ledöntése két napba telt

Fotó: AFP/Europress/Unian/Prilipa Alekszander

Az Oroszország bábállamaiként funkcionáló Donyecki és Luhanszi Népköztársaság, illetve a de facto orosz Krím persze nem tudott a törvény hatálya alá esni, úgyhogy ott a kommunista mozgalmárok maradhattak a köztereken.

Ukrajna többi részén viszont összesen 2389 szobrot távolítottak el, ebből 1320 volt Leniné. A betonszobrokat jobb híján szétzúzták, a bronzalkotásokat pedig beolvasztották vagy múzeumba kerültek. Sőt, az év végéig egy külön erre a célra kitalált múzeum is nyílik a kijevi Népgazdasági Eredmények Kiállításán (VDNH).

Lenin Ukrajna

Golyótalálatot kapott Lenin-szobor a Donyecki Népköztársaságban, Debalcevében. Áll és állni fog

Fotó: Vörös Szabolcs

A szobordöntéseken kívül tömeges átnevezések is voltak az elmúlt években. Tavaly májusban például az 1 milliós Dnyipropetrovszkot nevezték át Dnyiprová, a város korábbi névadója, Grigorij Petrovszkij ugyanis – az ukrán SZSZK egyik vezetőjeként – a 1932-33-as holodomor egyik fő felelőse. Nem úszta meg Kirovográd sem – ma már Kropivnyitszkijnek hívják – és e kettőn kívül még 985 település. Új nevet kapott Kijevben a Moszkovszkij sugárút is – az aktuális névadó Sztepan Bandera. Azt nem tudni, hogy a közterület-átnevezést eddig hány százalékra teljesítették, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet mindenesetre kiadott egy 520 névből álló sorvezetőt, amin az indexre került személyek neve olvasható.

Rosta

Vörös Szabolcs

Találkozunk 2016-ban!

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nyír a vasút, vág a MÁV!

A „székely intercity” azonnali megcsonkításától visszalépett a MÁV, decemberben azonban így is sor kerülhet a háló- és étkezőkocsik kivonására. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.