valasz.hu/vilag/diplomaciai-botrany-kinos-ugyek-derultek-ki-junckerrol-121922

http://valasz.hu/vilag/diplomaciai-botrany-kinos-ugyek-derultek-ki-junckerrol-121922

Ukrajnában majdnem végképp eltörölték a múltat

/ 2017.08.21., hétfő 15:15 /

A háborús pszichózis sok mindent kihoz az emberből. Az ukrán politikusokból is. 2015 májusában például kihirdették az úgynevezett dekommunizációs törvényt, amely előírta, hogy minden közterület vagy város neve, illetve köztéri szobrok – és egyáltalán: bármi –, ami kapcsolatba hozható a szovjet múlttal, az ledöntendő, átnevezendő.

Minthogy Ukrajna majdnem 25 évig boldogan megvolt a Lenin-szobrokkal és más egyéb nosztalgikus térelemekkel, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a törvény üzenet volt a 2014 óta háborús ellenség Oroszországnak.

Nos, az illetékes ukrán állami szerv igazgatója a minap boldogan jelentette: elkészültek a dekommunizációval. Vagyis mindent ledöntöttek, amit lehetett, helyesebben: amiről tudomásuk volt.

Elszállítják az Ukrajnában még talpon maradt Lenin-szobrok legnagyobbikát Zaporizzsjában 2016. március 17-én. A szobor ledöntése két napba telt

Fotó: AFP/Europress/Unian/Prilipa Alekszander

Az Oroszország bábállamaiként funkcionáló Donyecki és Luhanszi Népköztársaság, illetve a de facto orosz Krím persze nem tudott a törvény hatálya alá esni, úgyhogy ott a kommunista mozgalmárok maradhattak a köztereken.

Ukrajna többi részén viszont összesen 2389 szobrot távolítottak el, ebből 1320 volt Leniné. A betonszobrokat jobb híján szétzúzták, a bronzalkotásokat pedig beolvasztották vagy múzeumba kerültek. Sőt, az év végéig egy külön erre a célra kitalált múzeum is nyílik a kijevi Népgazdasági Eredmények Kiállításán (VDNH).

Lenin Ukrajna

Golyótalálatot kapott Lenin-szobor a Donyecki Népköztársaságban, Debalcevében. Áll és állni fog

Fotó: Vörös Szabolcs

A szobordöntéseken kívül tömeges átnevezések is voltak az elmúlt években. Tavaly májusban például az 1 milliós Dnyipropetrovszkot nevezték át Dnyiprová, a város korábbi névadója, Grigorij Petrovszkij ugyanis – az ukrán SZSZK egyik vezetőjeként – a 1932-33-as holodomor egyik fő felelőse. Nem úszta meg Kirovográd sem – ma már Kropivnyitszkijnek hívják – és e kettőn kívül még 985 település. Új nevet kapott Kijevben a Moszkovszkij sugárút is – az aktuális névadó Sztepan Bandera. Azt nem tudni, hogy a közterület-átnevezést eddig hány százalékra teljesítették, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet mindenesetre kiadott egy 520 névből álló sorvezetőt, amin az indexre került személyek neve olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.