Ukrajnában majdnem végképp eltörölték a múltat

/ 2017.08.21., hétfő 15:15 /

A háborús pszichózis sok mindent kihoz az emberből. Az ukrán politikusokból is. 2015 májusában például kihirdették az úgynevezett dekommunizációs törvényt, amely előírta, hogy minden közterület vagy város neve, illetve köztéri szobrok – és egyáltalán: bármi –, ami kapcsolatba hozható a szovjet múlttal, az ledöntendő, átnevezendő.

Minthogy Ukrajna majdnem 25 évig boldogan megvolt a Lenin-szobrokkal és más egyéb nosztalgikus térelemekkel, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a törvény üzenet volt a 2014 óta háborús ellenség Oroszországnak.

Nos, az illetékes ukrán állami szerv igazgatója a minap boldogan jelentette: elkészültek a dekommunizációval. Vagyis mindent ledöntöttek, amit lehetett, helyesebben: amiről tudomásuk volt.

Elszállítják az Ukrajnában még talpon maradt Lenin-szobrok legnagyobbikát Zaporizzsjában 2016. március 17-én. A szobor ledöntése két napba telt

Fotó: AFP/Europress/Unian/Prilipa Alekszander

Az Oroszország bábállamaiként funkcionáló Donyecki és Luhanszi Népköztársaság, illetve a de facto orosz Krím persze nem tudott a törvény hatálya alá esni, úgyhogy ott a kommunista mozgalmárok maradhattak a köztereken.

Ukrajna többi részén viszont összesen 2389 szobrot távolítottak el, ebből 1320 volt Leniné. A betonszobrokat jobb híján szétzúzták, a bronzalkotásokat pedig beolvasztották vagy múzeumba kerültek. Sőt, az év végéig egy külön erre a célra kitalált múzeum is nyílik a kijevi Népgazdasági Eredmények Kiállításán (VDNH).

Lenin Ukrajna

Golyótalálatot kapott Lenin-szobor a Donyecki Népköztársaságban, Debalcevében. Áll és állni fog

Fotó: Vörös Szabolcs

A szobordöntéseken kívül tömeges átnevezések is voltak az elmúlt években. Tavaly májusban például az 1 milliós Dnyipropetrovszkot nevezték át Dnyiprová, a város korábbi névadója, Grigorij Petrovszkij ugyanis – az ukrán SZSZK egyik vezetőjeként – a 1932-33-as holodomor egyik fő felelőse. Nem úszta meg Kirovográd sem – ma már Kropivnyitszkijnek hívják – és e kettőn kívül még 985 település. Új nevet kapott Kijevben a Moszkovszkij sugárút is – az aktuális névadó Sztepan Bandera. Azt nem tudni, hogy a közterület-átnevezést eddig hány százalékra teljesítették, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet mindenesetre kiadott egy 520 névből álló sorvezetőt, amin az indexre került személyek neve olvasható.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!