valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Ukrajnában még tudják fokozni: „magyar nacionalistákat” vádolnak

/ 2017.09.11., hétfő 17:50 /

Mivel már ma is sokat foglalkoztunk az ukrán oktatási törvény múlt heti elfogadásával – és a különösen örömteli itthoni politikai egységgel – ideje megnézni, hogyan kommentálják a történteket Ukrajnában.

Csinos kis összeállítást közölt például a Vesztyi című orosz nyelvű ukrán lap. Az írás a nemzetközi visszhangokkal indít – Magyarország mellett Románia, Lengyelország és Moldova is nemtetszését fejezte ki –, majd a kijevi törvényhozás oktatási bizottságának helyettes (kormánypárti) elnöke dobja le az atombombát azzal, hogy tulajdonképpen itt nincs is semmi látnivaló. Olekszandr Szpivakovszkij érvelése egyszerűen zseniális: „Az iskolások számára az első négy évben könnyebb azon a nyelven tanulni, amit otthon hallanak. De az idősebbeket ukránul fogják tanítani. Az iskolákat ugyanis az ukrán adófizetők pénzéből tartják fenn, ezért normális, ha azokban ukránul oktatnak.” A képviselő azt is mondta: meggyőződése, hogy a törvény megszünteti a nemzeti kisebbségek izolációját, és képviselethez juttatja őket az állami intézményekben. „Ez a kompromisszum azonban nem felelt meg a magyar nacionalisták marginális csoportjának, akik fokozták tevékenységüket a választás előtt.”

A Vesztyi megszólaltatta a kárpátaljai Csap magyar középiskolájának igazgatóját is, aki szerint a törvénytől a gyerekek nem fogják jobban tudni az ukrán nyelvet. Maha László a maga részéről pártolná az ukrán nyelv tanításának fejlesztését, azt viszont ellenzi, hogy minden tantárgyat ukránul oktassanak, mert azzal csak azt érik el, hogy a diákok sem az ukránt, sem más tárgyat nem tanulnak meg rendesen. A cikk külön kiemeli, hogy Kárpátalja megye kormányzója, Hennagyij Moszkal a törvény megszavazása után arra kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. „Szükséges az ukrán nyelv védelme, de a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozása nélkül” – mondta.

A lapnak Anton Kucsukidze politikai kommentátor úgy fogalmazott: azzal, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogat ukrán kezdeményezést a törvény megszavazása miatt, Ukrajna „elvesztett egy szövetséget, Kijev pedig helyrehozhatatlan reputációs károkat szenvedett. (…) Miközben a törvény kezdeményezői a saját szavazóik felé játszottak, elfelejtették, mi az állam érdeke”. Szerinte Ukrajna ezzel a „pszeudo-hazafias retorikával azt demonstrálta Európa felé, hogy messze van az európai sztenderdektől”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.