Ukrajnában még tudják fokozni: „magyar nacionalistákat” vádolnak

/ 2017.09.11., hétfő 17:50 /

Mivel már ma is sokat foglalkoztunk az ukrán oktatási törvény múlt heti elfogadásával – és a különösen örömteli itthoni politikai egységgel – ideje megnézni, hogyan kommentálják a történteket Ukrajnában.

Csinos kis összeállítást közölt például a Vesztyi című orosz nyelvű ukrán lap. Az írás a nemzetközi visszhangokkal indít – Magyarország mellett Románia, Lengyelország és Moldova is nemtetszését fejezte ki –, majd a kijevi törvényhozás oktatási bizottságának helyettes (kormánypárti) elnöke dobja le az atombombát azzal, hogy tulajdonképpen itt nincs is semmi látnivaló. Olekszandr Szpivakovszkij érvelése egyszerűen zseniális: „Az iskolások számára az első négy évben könnyebb azon a nyelven tanulni, amit otthon hallanak. De az idősebbeket ukránul fogják tanítani. Az iskolákat ugyanis az ukrán adófizetők pénzéből tartják fenn, ezért normális, ha azokban ukránul oktatnak.” A képviselő azt is mondta: meggyőződése, hogy a törvény megszünteti a nemzeti kisebbségek izolációját, és képviselethez juttatja őket az állami intézményekben. „Ez a kompromisszum azonban nem felelt meg a magyar nacionalisták marginális csoportjának, akik fokozták tevékenységüket a választás előtt.”

A Vesztyi megszólaltatta a kárpátaljai Csap magyar középiskolájának igazgatóját is, aki szerint a törvénytől a gyerekek nem fogják jobban tudni az ukrán nyelvet. Maha László a maga részéről pártolná az ukrán nyelv tanításának fejlesztését, azt viszont ellenzi, hogy minden tantárgyat ukránul oktassanak, mert azzal csak azt érik el, hogy a diákok sem az ukránt, sem más tárgyat nem tanulnak meg rendesen. A cikk külön kiemeli, hogy Kárpátalja megye kormányzója, Hennagyij Moszkal a törvény megszavazása után arra kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. „Szükséges az ukrán nyelv védelme, de a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozása nélkül” – mondta.

A lapnak Anton Kucsukidze politikai kommentátor úgy fogalmazott: azzal, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogat ukrán kezdeményezést a törvény megszavazása miatt, Ukrajna „elvesztett egy szövetséget, Kijev pedig helyrehozhatatlan reputációs károkat szenvedett. (…) Miközben a törvény kezdeményezői a saját szavazóik felé játszottak, elfelejtették, mi az állam érdeke”. Szerinte Ukrajna ezzel a „pszeudo-hazafias retorikával azt demonstrálta Európa felé, hogy messze van az európai sztenderdektől”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.