valasz.hu/vilag/fordulat-kilep-a-roman-kormanybol-a-magyar-part-107015

http://valasz.hu/vilag/fordulat-kilep-a-roman-kormanybol-a-magyar-part-107015

Ukrajnában még tudják fokozni: „magyar nacionalistákat” vádolnak

/ 2017.09.11., hétfő 17:50 /

Mivel már ma is sokat foglalkoztunk az ukrán oktatási törvény múlt heti elfogadásával – és a különösen örömteli itthoni politikai egységgel – ideje megnézni, hogyan kommentálják a történteket Ukrajnában.

Csinos kis összeállítást közölt például a Vesztyi című orosz nyelvű ukrán lap. Az írás a nemzetközi visszhangokkal indít – Magyarország mellett Románia, Lengyelország és Moldova is nemtetszését fejezte ki –, majd a kijevi törvényhozás oktatási bizottságának helyettes (kormánypárti) elnöke dobja le az atombombát azzal, hogy tulajdonképpen itt nincs is semmi látnivaló. Olekszandr Szpivakovszkij érvelése egyszerűen zseniális: „Az iskolások számára az első négy évben könnyebb azon a nyelven tanulni, amit otthon hallanak. De az idősebbeket ukránul fogják tanítani. Az iskolákat ugyanis az ukrán adófizetők pénzéből tartják fenn, ezért normális, ha azokban ukránul oktatnak.” A képviselő azt is mondta: meggyőződése, hogy a törvény megszünteti a nemzeti kisebbségek izolációját, és képviselethez juttatja őket az állami intézményekben. „Ez a kompromisszum azonban nem felelt meg a magyar nacionalisták marginális csoportjának, akik fokozták tevékenységüket a választás előtt.”

A Vesztyi megszólaltatta a kárpátaljai Csap magyar középiskolájának igazgatóját is, aki szerint a törvénytől a gyerekek nem fogják jobban tudni az ukrán nyelvet. Maha László a maga részéről pártolná az ukrán nyelv tanításának fejlesztését, azt viszont ellenzi, hogy minden tantárgyat ukránul oktassanak, mert azzal csak azt érik el, hogy a diákok sem az ukránt, sem más tárgyat nem tanulnak meg rendesen. A cikk külön kiemeli, hogy Kárpátalja megye kormányzója, Hennagyij Moszkal a törvény megszavazása után arra kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. „Szükséges az ukrán nyelv védelme, de a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozása nélkül” – mondta.

A lapnak Anton Kucsukidze politikai kommentátor úgy fogalmazott: azzal, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogat ukrán kezdeményezést a törvény megszavazása miatt, Ukrajna „elvesztett egy szövetséget, Kijev pedig helyrehozhatatlan reputációs károkat szenvedett. (…) Miközben a törvény kezdeményezői a saját szavazóik felé játszottak, elfelejtették, mi az állam érdeke”. Szerinte Ukrajna ezzel a „pszeudo-hazafias retorikával azt demonstrálta Európa felé, hogy messze van az európai sztenderdektől”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.