valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Ukrajnában még tudják fokozni: „magyar nacionalistákat” vádolnak

/ 2017.09.11., hétfő 17:50 /

Mivel már ma is sokat foglalkoztunk az ukrán oktatási törvény múlt heti elfogadásával – és a különösen örömteli itthoni politikai egységgel – ideje megnézni, hogyan kommentálják a történteket Ukrajnában.

Csinos kis összeállítást közölt például a Vesztyi című orosz nyelvű ukrán lap. Az írás a nemzetközi visszhangokkal indít – Magyarország mellett Románia, Lengyelország és Moldova is nemtetszését fejezte ki –, majd a kijevi törvényhozás oktatási bizottságának helyettes (kormánypárti) elnöke dobja le az atombombát azzal, hogy tulajdonképpen itt nincs is semmi látnivaló. Olekszandr Szpivakovszkij érvelése egyszerűen zseniális: „Az iskolások számára az első négy évben könnyebb azon a nyelven tanulni, amit otthon hallanak. De az idősebbeket ukránul fogják tanítani. Az iskolákat ugyanis az ukrán adófizetők pénzéből tartják fenn, ezért normális, ha azokban ukránul oktatnak.” A képviselő azt is mondta: meggyőződése, hogy a törvény megszünteti a nemzeti kisebbségek izolációját, és képviselethez juttatja őket az állami intézményekben. „Ez a kompromisszum azonban nem felelt meg a magyar nacionalisták marginális csoportjának, akik fokozták tevékenységüket a választás előtt.”

A Vesztyi megszólaltatta a kárpátaljai Csap magyar középiskolájának igazgatóját is, aki szerint a törvénytől a gyerekek nem fogják jobban tudni az ukrán nyelvet. Maha László a maga részéről pártolná az ukrán nyelv tanításának fejlesztését, azt viszont ellenzi, hogy minden tantárgyat ukránul oktassanak, mert azzal csak azt érik el, hogy a diákok sem az ukránt, sem más tárgyat nem tanulnak meg rendesen. A cikk külön kiemeli, hogy Kárpátalja megye kormányzója, Hennagyij Moszkal a törvény megszavazása után arra kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. „Szükséges az ukrán nyelv védelme, de a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozása nélkül” – mondta.

A lapnak Anton Kucsukidze politikai kommentátor úgy fogalmazott: azzal, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogat ukrán kezdeményezést a törvény megszavazása miatt, Ukrajna „elvesztett egy szövetséget, Kijev pedig helyrehozhatatlan reputációs károkat szenvedett. (…) Miközben a törvény kezdeményezői a saját szavazóik felé játszottak, elfelejtették, mi az állam érdeke”. Szerinte Ukrajna ezzel a „pszeudo-hazafias retorikával azt demonstrálta Európa felé, hogy messze van az európai sztenderdektől”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.