Ukrajnában még tudják fokozni: „magyar nacionalistákat” vádolnak

/ 2017.09.11., hétfő 17:50 /

Mivel már ma is sokat foglalkoztunk az ukrán oktatási törvény múlt heti elfogadásával – és a különösen örömteli itthoni politikai egységgel – ideje megnézni, hogyan kommentálják a történteket Ukrajnában.

Csinos kis összeállítást közölt például a Vesztyi című orosz nyelvű ukrán lap. Az írás a nemzetközi visszhangokkal indít – Magyarország mellett Románia, Lengyelország és Moldova is nemtetszését fejezte ki –, majd a kijevi törvényhozás oktatási bizottságának helyettes (kormánypárti) elnöke dobja le az atombombát azzal, hogy tulajdonképpen itt nincs is semmi látnivaló. Olekszandr Szpivakovszkij érvelése egyszerűen zseniális: „Az iskolások számára az első négy évben könnyebb azon a nyelven tanulni, amit otthon hallanak. De az idősebbeket ukránul fogják tanítani. Az iskolákat ugyanis az ukrán adófizetők pénzéből tartják fenn, ezért normális, ha azokban ukránul oktatnak.” A képviselő azt is mondta: meggyőződése, hogy a törvény megszünteti a nemzeti kisebbségek izolációját, és képviselethez juttatja őket az állami intézményekben. „Ez a kompromisszum azonban nem felelt meg a magyar nacionalisták marginális csoportjának, akik fokozták tevékenységüket a választás előtt.”

A Vesztyi megszólaltatta a kárpátaljai Csap magyar középiskolájának igazgatóját is, aki szerint a törvénytől a gyerekek nem fogják jobban tudni az ukrán nyelvet. Maha László a maga részéről pártolná az ukrán nyelv tanításának fejlesztését, azt viszont ellenzi, hogy minden tantárgyat ukránul oktassanak, mert azzal csak azt érik el, hogy a diákok sem az ukránt, sem más tárgyat nem tanulnak meg rendesen. A cikk külön kiemeli, hogy Kárpátalja megye kormányzója, Hennagyij Moszkal a törvény megszavazása után arra kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. „Szükséges az ukrán nyelv védelme, de a kisebbségek nyelvhasználatának korlátozása nélkül” – mondta.

A lapnak Anton Kucsukidze politikai kommentátor úgy fogalmazott: azzal, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogat ukrán kezdeményezést a törvény megszavazása miatt, Ukrajna „elvesztett egy szövetséget, Kijev pedig helyrehozhatatlan reputációs károkat szenvedett. (…) Miközben a törvény kezdeményezői a saját szavazóik felé játszottak, elfelejtették, mi az állam érdeke”. Szerinte Ukrajna ezzel a „pszeudo-hazafias retorikával azt demonstrálta Európa felé, hogy messze van az európai sztenderdektől”.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.