valasz.hu/vilag/megszolal-szaddam-amerikai-kihallgatoja-megnyero-volt-es-udvarias-122245

http://valasz.hu/vilag/megszolal-szaddam-amerikai-kihallgatoja-megnyero-volt-es-udvarias-122245

Rosszindulatú hisztériakeltés: Így provokálja az USA az olimpiát

/ 2014.02.08., szombat 15:15 /
Rosszindulatú hisztériakeltés: Így provokálja az USA az olimpiát

A szocsi olimpia már a megnyitó előtt előtt rekordokat döntött. S most nem a rekordösszegű beruházásokra vagy a minden korábbinál több terrorfenyegetésre gondolunk. Ennyi ellenérzéssel, rosszindulattal még nem várták az ötkarikás - vagy ahogyan a megnyitó után cinikusan megjegyezték a - „négykarikás" játékokat a nyugati féltekén, köztük az Egyesült Államokban, mint az idei téli olimpiát.

Némi hiba csúszott a megnyitóba. Az orosz tévénézőknek felvételről a "jó" képet közvetítették, ami újabb kritikákat váltott ki.

Politikát nem a rendezők, hanem a jogvédők csináltak a nagy sporteseményből. A bojkott ugyan nem sikerült, de a nyugati államfők látványosan távol tartották magukat a megnyitótól. George W. Bush 2008-ban részt vett a pekingi nyári olimpián, akkor nem számítottak az emberi jogok. De a nagyon erős homoszexuális lobbival Barack Obama nem mert szembeszállni. Mert az idei olimpia egyeseknek nem a világ sportolóinak felemelő viadaláról, tehetségéről, szorgalomról, kitartásról szól, hanem a homofób Oroszország megleckéztetéséről.

Az amerikai tudósítók a tüntetéseket, az egynemű jelzéseket, szimbólumokat keresik. Néha nagyon melléfognak. Óriási szenzációként kommentálták, hogy az egész német csapat szivárvány egyenruhában vonult fel szolidaritásból. A német vezetők közölték, hogy az egyenruha már régen megvolt, semmi köze sincs a homoszexuálisokhoz.

A német egyenruha

Kifejezetten kisstílű üzenetnek tűnt, hogy az amerikai csapatot szándékosan homoszexuális sportolók vezetik, mint Brian Boitano műkorcsolyázó olimpiai bajnok, aki maga is meglepődött a felkérésen. Szexuális orientáltságát magánügynek tekintette, sosem volt a jogok élharcosa. Azt végképp senki sem értette, hogy a leszbikus teniszezőnő, Billie Jean King miért került a téli olimpiai küldöttségbe. (Ő a végén édesanyja betegsége miatt lemondta az utat.) Az amerikai kormányt senki sem képviselte.

Az orosz-amerikai feszült kapcsolat, Vlagyimir Putyin vezetési stílusa a politikára, nem a sporteseményre tartozik. Azonban mind a televízióban, mind az újságokban hemzsegtek az orosz elnök elleni megjegyzések. „Putyin egyszemélyes olimpiája",  „Putyin hitele forog kockán", „Putyin diadala, az ország terhe", „Miért szeretik a diktátorok az olimpiát?" - és ehhez hasonló megjegyzések.

A megnyitó előtti napon még azt is taglalták, hogy netán Putyin maga gyújtja meg az olimpiai lángot. Aztán rögtön kiderítették az újságírók, hogy az elnök szeretője a lángvivők között volt. Irina Rodnyinát, többszörös műkorcsolyázó olimpiai bajnokot, a láng meggyújtóját pedig fajgyűlölőnek tartják, hiszen valamikor Barack Obamáról rasszista twitter-üzenetet küldött.

Irina Rodnyina, az állítólagos „rasszista" gyújtotta meg az olimpiai lángot

A terrorizmus korában egy ilyen hatalmas sportesemény biztosítása óriási feladat bárhol a világon. De ezzel kettős játékot űznek, ijesztgetnek, utána meg aggódnak a személyiségi jogok megsértése miatt. Az olimpia előtt folyt a rémisztgetés. Hírszerzőkre hivatkozva jelentették, hogy mennyire veszélyes az iszlám szélsőségesek által körülvett Szocsi. Amerikai szakértők nem bíztak az oroszokban. A televízióban valósággal lebeszélték az embereket az utazásról. Az olimpia előtt az NBC riportere egy jéghoki játékossal beszélgetett, és arról faggatta, hogy nem fél-e Szocsiba utazni. A sportoló azzal vágott vissza, hogy erre készült négy éven keresztül, nincs semmi, ami visszatartaná. A riporter nagyon elcsodálkozott.

Persze a legnagyobb ellenőrzés mellett is megeshet a baj. Az amerikaiak elfeledkeznek arról, hogy utoljára 1996-ban, az ő felügyeletük alatt, az atlantai nyári olimpián történt robbantás.

Mások viszont arról panaszkodnak, hogy Putyin mindenhová kamerákat tett, még azt is akarja tudni, hogyan zuhanyoznak a sportolók. Putyin KGB módszerekkel dolgozik - mondják.  Akadt olyan újságíró, aki a telefon-lehallgatásoktól tart, ezért eldobható mobiltelefonokat ajánl.

Csak abban lehet bízni, hogy a játékok kezdetével a hisztéria alábbhagy.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.