valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Valami véget ért Németországban

/ 2017.09.25., hétfő 09:05 /
Valami véget ért Németországban

A jobbközép maradt a legerősebb politikai erő Németországban, de ezt nagyjából mindenki sejtette. Minden más meglepetés.

Kezdjük a legfontosabbal: Angela Merkel 12 év után is kancellár marad. Ez jó hír Európának és Magyarországnak, nem valószínű ugyanis, hogy a német külpolitika az eddig megszokottól gyökeresen eltér majd.

Ezzel el is fogytak az egyértelmű dolgok.

8,6 százalékos visszaeséssel választást nyerni keserédes élmény. Nem véletlenül mondta tegnap esti győzelmi beszédében a kancellár, hogy meg kell vizsgálniuk az okokat, amiért a CDU/CSU a vártnál jóval kevesebbet, 32,9 százalékot ért el. A fő ok ugyanakkor világos: az Alternatíva Németországért (AfD) 12,6 százaléka, amivel a szélsőjobb a harmadik erővé lépett elő, nem kis részben a jobbközép szavazók elszipkázása miatt. Szászországban három választókörzetet is megnyertek, a pártelnök, Frauke Petry például 37,4 százalékot szerezve alázta CDU-s ellenfelét.

Pironkodhat a jobboldali szövetség kisebbik tagja, a CSU is, mert ugyan Bajorország kék maradt, de a tartományban szinte védjegynek számító párt a szavazatok alig 40 százalékát érte el, ami történetük eddigi legrosszabb eredménye.

Az abszolút csalódás viszont a szocdemek szereplése, 20,5 százalék inkább egy komolyabb középpárttól, semmint egy váltópárttól várható el. Nem kockáztatunk nagyot azzal, ha kijelentjük, hogy az SPD erős emberei – Martin Schulz, Sigmar Gabriel – mától politikai hullák, akiknek egyik utolsó értelmes döntése az volt, hogy belátták: ellenzékbe kell vonulniuk, hogy az emberek egyáltalán észrevegyék a párt létezését.

Schulz nem próbálta magyarázni a magyarázhatatlant

Schulz nem nagyon próbálta magyarázni a magyarázhatatlant

Fotó: AFP/Europress/Patrik Stollarz

Ami biztos, hogy a szavazók büntettek. Nem annyira, mint tavasszal Franciaországban, de az eddig stabil 70-75 százalékot szerző két nagy párt bő 50 százaléka világos jelzése a kiábrándultságnak.

Kérdés, hogy az SPD kivonulásával kikkel áll össze Merkel. A legnagyobb esélye egy CDU–szabadddemokrata–zöld (a pártok színeiről elkeresztelt Jamaica-) koalíciónak van, amelynek 393 helye lenne a több mint 700 fősre duzzadt Bundestagban. Noha egymással lényeges kérdésekben is vitájuk van, de a különösen szépen teljesítő FDP – a 2013-as eredményük több mint dupláját szerezve visszakerültek a parlamentbe – és a Zöldek már jelezték, készek a tárgyalásra a kereszténydemokrata szövetséggel. Barátságos jelzés, de képzeljük el azt a tárgyalóasztalt, ahol az Orbán Viktort mintának állító Horst Seehofer CSU-elnök mondjuk a néha túlzottan is progresszív Cem Özdemir Zöld-vezérrel vitatkozik a következő négy év politikai irányvonaláról. „Forró ősz” lesz, az biztos.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.