Válasz Kijevnek és Bukarestnek: magyar iskolát avattak Nagybányán

/ 2017.09.12., kedd 15:15 /

Ukrajnában létében fenyegetik a magyar oktatást, Romániából is aggasztó hírek érkeznek, de azért van remény. Például a máramarosi Nagybányán.

„Összmagyar támogatással, a református és a katolikus egyház, illetve a magyar kormány segítségével valósul meg a nagybányai Németh László Elméleti Líceum régi terve, hogy birtokba vehesse belvárosi székházát” – adta hírül a kolozsvári Krónika. 

A 2011-es népszámlálás szerint a város lakosságának körülbelül 10 százalékát kitevő, 12 ezer fős magyar közösség régi vágya volt, hogy felújítsák a város közepén álló iskolaépületet. Amelyet a 19. század közepén szintén összefogásból építettek meg, valaha itt tanított Németh László édesapja is.

 

Fotó: MTI/Biró István

 

 

A felújítás igazi sikertörténet: a református egyház ingyen adta át az épületet, a helyi magyar közösség is összefogott, az Orbán-kormány pedig tekintélyes összeggel, 105 millió forinttal segített.  Az épületbe csak a kisgyerekek költöznek, az 5–8. osztályok és a középiskola az eddigi, város széli épületben marad. De Váradi Izabella igazgató elmondása szerint tervek vannak arra is, hogy egy szomszédos épület megszerzésével a most még a városszéli épületben tanuló diákokat is beköltöztethetik.

Az önálló nagybányai magyar iskola fejlesztése nem áll meg itt, mondta az igazgató, aki szerint a katolikus egyház segítségével egy bentlakást is beindítanak. Ehhez – Böjte Csaba házainak példájára – szociális program is társul.

Tervük szerint a például a Mezőségben már jól működő modell nyomán hétvégén autóbusszal hoznák be a környező szórványtelepülésekről a magyar diákokat, akik aztán a tanítási napkon az iskolai kollégiumában laknának.

A felújított épületet Kövér László avatta fel, aki arról beszélt, hogy versenyképes tudás megszerzésével lehet a legtöbbet tenni a magyar megmaradásért.

Fotó: MTI/Biró István

„A Kárpát-medencében, Erdélyben, Nagybányán soha, egyetlen nemzedéknek sem volt könnyű magyar jövőt teremteni, de az egyéni és közösségi kitartás és erőfeszítés végső soron még a legnehezebb, még a legreménytelenebbnek tűnő időszakokban sem volt eredménytelen”  – mondta a házelnök.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.