valasz.hu/vilag/gerillak-arvalanyhajas-kovbojkalapban-126275

http://valasz.hu/vilag/gerillak-arvalanyhajas-kovbojkalapban-126275

Válasz Kijevnek és Bukarestnek: magyar iskolát avattak Nagybányán

/ 2017.09.12., kedd 15:15 /

Ukrajnában létében fenyegetik a magyar oktatást, Romániából is aggasztó hírek érkeznek, de azért van remény. Például a máramarosi Nagybányán.

„Összmagyar támogatással, a református és a katolikus egyház, illetve a magyar kormány segítségével valósul meg a nagybányai Németh László Elméleti Líceum régi terve, hogy birtokba vehesse belvárosi székházát” – adta hírül a kolozsvári Krónika. 

A 2011-es népszámlálás szerint a város lakosságának körülbelül 10 százalékát kitevő, 12 ezer fős magyar közösség régi vágya volt, hogy felújítsák a város közepén álló iskolaépületet. Amelyet a 19. század közepén szintén összefogásból építettek meg, valaha itt tanított Németh László édesapja is.

 

Fotó: MTI/Biró István

 

 

A felújítás igazi sikertörténet: a református egyház ingyen adta át az épületet, a helyi magyar közösség is összefogott, az Orbán-kormány pedig tekintélyes összeggel, 105 millió forinttal segített.  Az épületbe csak a kisgyerekek költöznek, az 5–8. osztályok és a középiskola az eddigi, város széli épületben marad. De Váradi Izabella igazgató elmondása szerint tervek vannak arra is, hogy egy szomszédos épület megszerzésével a most még a városszéli épületben tanuló diákokat is beköltöztethetik.

Az önálló nagybányai magyar iskola fejlesztése nem áll meg itt, mondta az igazgató, aki szerint a katolikus egyház segítségével egy bentlakást is beindítanak. Ehhez – Böjte Csaba házainak példájára – szociális program is társul.

Tervük szerint a például a Mezőségben már jól működő modell nyomán hétvégén autóbusszal hoznák be a környező szórványtelepülésekről a magyar diákokat, akik aztán a tanítási napkon az iskolai kollégiumában laknának.

A felújított épületet Kövér László avatta fel, aki arról beszélt, hogy versenyképes tudás megszerzésével lehet a legtöbbet tenni a magyar megmaradásért.

Fotó: MTI/Biró István

„A Kárpát-medencében, Erdélyben, Nagybányán soha, egyetlen nemzedéknek sem volt könnyű magyar jövőt teremteni, de az egyéni és közösségi kitartás és erőfeszítés végső soron még a legnehezebb, még a legreménytelenebbnek tűnő időszakokban sem volt eredménytelen”  – mondta a házelnök.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.