valasz.hu/vilag/best-of-2014-ki-volt-az-ev-embere-mi-volt-az-ev-konfliktusa-107629

http://valasz.hu/vilag/best-of-2014-ki-volt-az-ev-embere-mi-volt-az-ev-konfliktusa-107629

Válasz Kijevnek és Bukarestnek: magyar iskolát avattak Nagybányán

/ 2017.09.12., kedd 15:15 /

Ukrajnában létében fenyegetik a magyar oktatást, Romániából is aggasztó hírek érkeznek, de azért van remény. Például a máramarosi Nagybányán.

„Összmagyar támogatással, a református és a katolikus egyház, illetve a magyar kormány segítségével valósul meg a nagybányai Németh László Elméleti Líceum régi terve, hogy birtokba vehesse belvárosi székházát” – adta hírül a kolozsvári Krónika. 

A 2011-es népszámlálás szerint a város lakosságának körülbelül 10 százalékát kitevő, 12 ezer fős magyar közösség régi vágya volt, hogy felújítsák a város közepén álló iskolaépületet. Amelyet a 19. század közepén szintén összefogásból építettek meg, valaha itt tanított Németh László édesapja is.

 

Fotó: MTI/Biró István

 

 

A felújítás igazi sikertörténet: a református egyház ingyen adta át az épületet, a helyi magyar közösség is összefogott, az Orbán-kormány pedig tekintélyes összeggel, 105 millió forinttal segített.  Az épületbe csak a kisgyerekek költöznek, az 5–8. osztályok és a középiskola az eddigi, város széli épületben marad. De Váradi Izabella igazgató elmondása szerint tervek vannak arra is, hogy egy szomszédos épület megszerzésével a most még a városszéli épületben tanuló diákokat is beköltöztethetik.

Az önálló nagybányai magyar iskola fejlesztése nem áll meg itt, mondta az igazgató, aki szerint a katolikus egyház segítségével egy bentlakást is beindítanak. Ehhez – Böjte Csaba házainak példájára – szociális program is társul.

Tervük szerint a például a Mezőségben már jól működő modell nyomán hétvégén autóbusszal hoznák be a környező szórványtelepülésekről a magyar diákokat, akik aztán a tanítási napkon az iskolai kollégiumában laknának.

A felújított épületet Kövér László avatta fel, aki arról beszélt, hogy versenyképes tudás megszerzésével lehet a legtöbbet tenni a magyar megmaradásért.

Fotó: MTI/Biró István

„A Kárpát-medencében, Erdélyben, Nagybányán soha, egyetlen nemzedéknek sem volt könnyű magyar jövőt teremteni, de az egyéni és közösségi kitartás és erőfeszítés végső soron még a legnehezebb, még a legreménytelenebbnek tűnő időszakokban sem volt eredménytelen”  – mondta a házelnök.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.