Válasz Kijevnek és Bukarestnek: magyar iskolát avattak Nagybányán

/ 2017.09.12., kedd 15:15 /

Ukrajnában létében fenyegetik a magyar oktatást, Romániából is aggasztó hírek érkeznek, de azért van remény. Például a máramarosi Nagybányán.

„Összmagyar támogatással, a református és a katolikus egyház, illetve a magyar kormány segítségével valósul meg a nagybányai Németh László Elméleti Líceum régi terve, hogy birtokba vehesse belvárosi székházát” – adta hírül a kolozsvári Krónika. 

A 2011-es népszámlálás szerint a város lakosságának körülbelül 10 százalékát kitevő, 12 ezer fős magyar közösség régi vágya volt, hogy felújítsák a város közepén álló iskolaépületet. Amelyet a 19. század közepén szintén összefogásból építettek meg, valaha itt tanított Németh László édesapja is.

 

Fotó: MTI/Biró István

 

 

A felújítás igazi sikertörténet: a református egyház ingyen adta át az épületet, a helyi magyar közösség is összefogott, az Orbán-kormány pedig tekintélyes összeggel, 105 millió forinttal segített.  Az épületbe csak a kisgyerekek költöznek, az 5–8. osztályok és a középiskola az eddigi, város széli épületben marad. De Váradi Izabella igazgató elmondása szerint tervek vannak arra is, hogy egy szomszédos épület megszerzésével a most még a városszéli épületben tanuló diákokat is beköltöztethetik.

Az önálló nagybányai magyar iskola fejlesztése nem áll meg itt, mondta az igazgató, aki szerint a katolikus egyház segítségével egy bentlakást is beindítanak. Ehhez – Böjte Csaba házainak példájára – szociális program is társul.

Tervük szerint a például a Mezőségben már jól működő modell nyomán hétvégén autóbusszal hoznák be a környező szórványtelepülésekről a magyar diákokat, akik aztán a tanítási napkon az iskolai kollégiumában laknának.

A felújított épületet Kövér László avatta fel, aki arról beszélt, hogy versenyképes tudás megszerzésével lehet a legtöbbet tenni a magyar megmaradásért.

Fotó: MTI/Biró István

„A Kárpát-medencében, Erdélyben, Nagybányán soha, egyetlen nemzedéknek sem volt könnyű magyar jövőt teremteni, de az egyéni és közösségi kitartás és erőfeszítés végső soron még a legnehezebb, még a legreménytelenebbnek tűnő időszakokban sem volt eredménytelen”  – mondta a házelnök.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.