Váratlan fordulat: Juncker Közép-Európa pártjára áll?

/ 2018.01.09., kedd 14:25 /

Az Európai Bizottság elnöke szerint a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az Európai Unióban, ha…

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt ma Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ebből az alkalomból nyilatkozott az ARD német televíziónak Juncker, s a beszélgetést az MTI is szemlézte. A megszólalásnak különös jelentőséget ad, hogy Közép-Európa és az Európai Bizottság, illetve egyes nyugati tagállamok között éles konfliktusok vannak. Lengyelország ellen a hetes cikkely elleni eljárás folyik, Magyarország helyzetét nem kell ecsetelni, de kvótaügyben nemrég Babis cseh és Fico szlovák miniszterelnök is keményeket mondott.

Ezért figyelemreméltó, hogy Juncker szerint a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az Európai Unióban, ha betartják a szabályokat. Nem lenne helyes az EU-s támogatások csökkentésével fenyegetni, és nem szabad hagyni, hogy a közép-európai tagállamokban az az érzés keletkezzen, hogy „Nyugat-Európa egyedül vezeti az EU-t”  mondta Jean-Claude Juncker. Azt is hozzátette, hogy csökkenteni akarja a szakadékot Kelet- és Nyugat-Európa között. Kritikát is megfogalmazott, persze: szerinte Lengyelországnak és Magyarországnak is részt kell vennie a menekültek tagállamok közötti elosztásában, de figyelembe kell venni, hogy például Lengyelország befogadott nagyon sok ukránt, amit azonban Nyugaton nem látnak. 

Jean-Claude Juncker békítő-közvetítő próbálkozásaiban nyilván szerepet játszik az is, hogy nem szeretne a történelembe az Európai Unió széteséséhez asszisztáló bizottsági elnökként bevonulni. Ugyanakkor az is tény, minden fennen hirdetett konfliktus ellenére a közép-európaiak több fontos területen kifejezetten kezdeményezőek voltak.

  • 35 millió eurót (közel 11 milliárd forintot) ajánlottak fel az EUAfrika alapba az olasz hatóságok líbiai határvédelmi erőfeszítéseinek támogatására.
  • Lázár János a minap Brüsszelben bejelentette: hazánk hajlandó jelentősen növelni befizetését a 2020 és 2027 közötti hétéves hétéves uniós költségvetésbe. 

És persze azt se felejtsük el, hogy az uniós kohéziós források visszavágásának legnagyobb ellenzői a közép-európai tagállamok mellett a nyugati üzleti körök. Günther Oettinger, a büdzsé felügyeletével megbízott biztos tavaly nyíltan ki is mondta: az EU által Lengyelországnak (és Közép-Európának) adott források nagy része Németországba megy vissza, Németország így nem nettó befizető, hanem nettó haszonélvező  így Berlinnek nem érdeke a renitens keletiek pénzügyi megfegyelmezése.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.