valasz.hu/vilag/catherine-deneuve-nem-megfelelo-velemenyt-kepviselt-vezekelnie-kell-126990

http://valasz.hu/vilag/catherine-deneuve-nem-megfelelo-velemenyt-kepviselt-vezekelnie-kell-126990

Váratlan fordulat: Juncker Közép-Európa pártjára áll?

/ 2018.01.09., kedd 14:25 /

Az Európai Bizottság elnöke szerint a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az Európai Unióban, ha…

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt ma Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Ebből az alkalomból nyilatkozott az ARD német televíziónak Juncker, s a beszélgetést az MTI is szemlézte. A megszólalásnak különös jelentőséget ad, hogy Közép-Európa és az Európai Bizottság, illetve egyes nyugati tagállamok között éles konfliktusok vannak. Lengyelország ellen a hetes cikkely elleni eljárás folyik, Magyarország helyzetét nem kell ecsetelni, de kvótaügyben nemrég Babis cseh és Fico szlovák miniszterelnök is keményeket mondott.

Ezért figyelemreméltó, hogy Juncker szerint a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az Európai Unióban, ha betartják a szabályokat. Nem lenne helyes az EU-s támogatások csökkentésével fenyegetni, és nem szabad hagyni, hogy a közép-európai tagállamokban az az érzés keletkezzen, hogy „Nyugat-Európa egyedül vezeti az EU-t”  mondta Jean-Claude Juncker. Azt is hozzátette, hogy csökkenteni akarja a szakadékot Kelet- és Nyugat-Európa között. Kritikát is megfogalmazott, persze: szerinte Lengyelországnak és Magyarországnak is részt kell vennie a menekültek tagállamok közötti elosztásában, de figyelembe kell venni, hogy például Lengyelország befogadott nagyon sok ukránt, amit azonban Nyugaton nem látnak. 

Jean-Claude Juncker békítő-közvetítő próbálkozásaiban nyilván szerepet játszik az is, hogy nem szeretne a történelembe az Európai Unió széteséséhez asszisztáló bizottsági elnökként bevonulni. Ugyanakkor az is tény, minden fennen hirdetett konfliktus ellenére a közép-európaiak több fontos területen kifejezetten kezdeményezőek voltak.

  • 35 millió eurót (közel 11 milliárd forintot) ajánlottak fel az EUAfrika alapba az olasz hatóságok líbiai határvédelmi erőfeszítéseinek támogatására.
  • Lázár János a minap Brüsszelben bejelentette: hazánk hajlandó jelentősen növelni befizetését a 2020 és 2027 közötti hétéves hétéves uniós költségvetésbe. 

És persze azt se felejtsük el, hogy az uniós kohéziós források visszavágásának legnagyobb ellenzői a közép-európai tagállamok mellett a nyugati üzleti körök. Günther Oettinger, a büdzsé felügyeletével megbízott biztos tavaly nyíltan ki is mondta: az EU által Lengyelországnak (és Közép-Európának) adott források nagy része Németországba megy vissza, Németország így nem nettó befizető, hanem nettó haszonélvező  így Berlinnek nem érdeke a renitens keletiek pénzügyi megfegyelmezése.  

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.