valasz.hu/vilag/fuldoklo-tengerek-igy-mergezzuk-meg-magunkat-a-muanyag-szemettel-127327

http://valasz.hu/vilag/fuldoklo-tengerek-igy-mergezzuk-meg-magunkat-a-muanyag-szemettel-127327

Súlyos kórt terjeszt: Ázsia, Afrika után nálunk is fertőz a vérszívó rovar

/ 2014.06.10., kedd 11:30 /
Súlyos kórt terjeszt: Ázsia, Afrika után nálunk is fertőz a vérszívó rovar

Európában is felbukkantak olyan szúnyogok, amelyek súlyos fertőzéseket terjesztenek. Az idei enyhe télnek, a sok csapadéknak és az áradásoknak köszönhetően egyre jobban elszaporodnak ezek a rovarok.

Világszerte több mint egymilliárd ember fertőződik meg szúnyog- és kullancscsípés miatt évente, és ebből 1 millió ember meghal a vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett kórokozók okozta betegségek következtében – tudatta a Egészségügyi Világszervezet (WHO) az áprilisi Egészség Világnapján. 1990 és 2010 között több mint 1,5 millió európai lakos betegedett meg szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok csípése miatt.

Chikungunya-láz: Mozambik, Tanzánia

Európában több új szúnyogfaj jelent meg, és kezdett agresszív módon terjeszkedni. Ezek korábban csak Ázsiában, Afrikában fordultak elő – mondta a Válasz.hu-nak Dr. Farkas Róbert állatorvos. Az egyik az ázsiai nagy tigrisszúnyog, amely Olaszországba importált használt autógumikkal került Európába. Ez egy olyan szúnyogfaj, amely itteni körülmények között képes áttelelni, és az emberi fertőzését okozó chikungunya-vírus terjesztője. Az első európai járvány 2007-ben Olaszországban volt, közel 200 ember betegedett meg.

Nyugat-nílusi láz: Uganda, Egyiptom 

A szúnyogok által terjeszett vírusok okozhatnak egy másik súlyos betegséget is, a nyugat-nílusi lázat. Ez elsősorban madarakban fordul elő. Hazánkban is ismert kórról van szó, libákban és juhokban idegrendszeri tüneteket okozott, és arra is volt már példa, hogy lovak pusztultak el a betegség következtében – mondta Farkas Róbert. A vírus számára az ember „zsákutca”, onnan nem terjed tovább. A nyugat-nílusi láz 1950 óta van jelen az európai régióban, de az utóbbi években egyre több ország jelenti járványok előfordulását, 2013-ban Magyarországon 31 esetet regisztráltak.

Malária: egyenlítői-Afrika, Dominika

A malária ellen már régóta küzdenek a világon. E betegség kórokozóit is szúnyogok terjesztik. Régebben hazánk is fertőzött területnek számított, hivatalosan a ’60-as évek elején vált Magyarország maláriamentessé. A vészharangot azonban nem alaptalanul kongatja a WHO, mert Cipruson, valamint Görögország déli részén ismét jelentkeztek megbetegedések - hangsúlyozta az általunk megkérdezett állatorvos. A legtöbben távoli területek betegségének gondolják a maláriát, pedig 2013-ban 5000 megbetegedés fordult elő Európában.

Dengue-láz: Fülöp-szigetek, Costa Rica, csendes-óceáni szigetvilág

A dengue-láz Délkelet-Ázsiában a legkomolyabb népegészségügyi problémák egyike. Sajnos azonban nem csak azok fertőződhetnek meg, akik ebbe a régióba utaznak, hanem Európában is jelen van a járvány veszélye. 2010-ben első alkalommal Franciaországban és Horvátországban számoltak be a kórokozó helyi átviteléről, és három másik Európai országban észleltek behurcolt eseteket. 2012-ben a dengue-láz első járványát a Portugáliához tartozó Madeira-szigeteken figyelték meg – itt 2000-nél is több megbetegedés volt.

 A WHO a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet

Az európai országok 2013 végén egy új, hétéves keretet fogadtak el az Európai Régióra vonatkozóan az invazív szúnyogok felügyeletének és féken tartásának javítása, valamint az újonnan megjelenő betegségek megelőzése és az ellenük való védekezés érdekében.

A szúnyogok által terjesztett fertőzéseket leginkább hatékony védekezéssel lehet megelőzni. Érdemes a társállatokat is vérszívók elleni védelmet biztosító nyakörvvel, spot-on csepekkel kezelni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.