Veszélyes Magyarország energiafüggősége

/ 2008.11.08., szombat 04:02 /

Richard Holbrooke az amerikai elnökválasztás előtt néhány nappal Zágrábban részt vett az Adriatiq Island Group szervezésében a fenntartható turizmusról tartott nemzetközi konferencián. A konferencia előtt Orbán Viktorral és a horvát államfővel, valamint miniszterelnökkel is tárgyalt az amerikai diplomata, aki talán a legesélyesebb a külügyminiszteri tisztségre Barack Obama kormányában.

Az amerikai diplomata, aki úgy véli, hogy veszélyes, ha egy állam Magyarországhoz hasonlóan függ az orosz energiaszállításoktól, a horvát fővárosban nyilatkozott a Heti Válasznak. Holbrooke Magyarországon leginkább a boszniai háborút 1995-ben lezáró daytoni békeszerződés megalkotójaként és magyar felesége miatt ismert. Hétszer jelölték Nobel-békedíjra, volt az Egyesült Államok németországi nagykövete, külügyi államtitkára és ENSZ-nagykövete. Most pedig hírek szerint a külügyminiszteri tisztség egyik esélyese.

- Sikernek tartja Koszovó függetlenné válását?

- Sikertörténet, szinte minden téren. Először is: egy éve még attól tartottunk, hogy ha a koszovói albánok egyoldalúan kikiáltják a függetlenségüket, nagy veszélybe kerülnek az ottani szerbek és véres események következhetnek. Semmi ilyesmi nem történt. Ez nagyon fontos. A másik, ami szintén nagyon fontos, hogy eddig 51 ország ismerte el Koszovó függetlenségét, köztük az első muszlim országként az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Macedónia, Montenegró és Horvátország is. Ez már az ENSZ tagországainak mintegy negyede. Ha a világ GDP-jének arányában nézzük, hogy kik ismerték el eddig Koszovót, akkor csak néhány jelentős ország maradt ki. Ilyen Kína, Oroszország és Brazília.

- A sikereken túl gondok is akadnak Koszovóban.

- A gazdaság. Koszovónak nincs tengeri kijárata, és nagy munkanélküliséggel küszködik. Egyetlen jelentős iparága a bányászat, de az sem tudott fejlődni az utóbbi időkben. Úgy vélem, hogy Koszovó jövője az Európai Unió kezében van. Horvátországnak különleges szerep juthat, tanácsadóként, amolyan "nagy testvérként".

- Ön szerint az orosz energiafegyver veszélyt jelent a világ számára?

- Viccesen azt is mondhatnánk, hogy amióta jelentősen csökkent az olaj ára, sokkal kisebb veszélyt jelent. Tudja, nagyon kedvelem Magyarországot, és elszomorít, ha egy ország ennyire függ az orosz energiától. Egyik országnak sem szabad ennyire függenie egy másiktól, ha az "oxigénről" van szó. Ez nagyon aggasztó. Tágabb értelemben tekintve az orosz energiapolitikára, Oroszország és a Nyugat viszonyában nem térhetünk vissza a hidegháborúhoz. Hiszen még a hidegháború idején is tárgyalt a Nyugat Oroszországgal. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül Grúzia megszállását és a Krím-félszigetet fenyegető veszélyt. A nyugati országok nem fogadhatják el, amit Moszkva tett Abháziában és Dél-Oszétiában, hogy lényegében egy másik ország területét bekebelezte. Tudom, hogy Oroszországban ezt másként látják, de valójában ez történt. Grúziában pedig saját szememmel láttam az invázió után, milyen károkat okoztak az orosz csapatok. Szerintem tényleges stratégiai tárgyalásokra van szükség Moszkvával, ahogy ezt már sokszor hangoztattam, az éghajlatváltozásról, az energiabiztonságról és a NATO-ról.


A jövőről szólva Holbrooke az amerikai kormány előtt álló legfontosabb feladatoknak nevezte Irak, Afganisztán és Pakisztán, Irán, Oroszország, a Kínához fűződő viszony ügyét, valamint a NATO jövőjét, és mindenekelőtt az éghajlatváltozást. A nemzetközi pénzügyi válságot is hasonlóan fontos problémának tartja. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok erejét gazdasági ereje adja. Amerika olyan erős, mint a gazdasága. Márpedig ez most a gyenge pontja. A gazdaságnak kell lennie a legfontosabbnak a következő elnök számára.

Bosznia-Hercegovináról szólva hangsúlyozta, hogy az által tető alá hozott daytoni béke elérte legfontosabb célját. A háború befejeződött. A mostani helyzetről szólva bírálta a torzsalkodó boszniai vezetőket és az Európai Uniót. Brüsszelt leginkább azért, mert nem ad elegendő támogatást Miroslav Lajčaknak, az EU boszniai nemzetközi főmegbízottjának.


NÉVJEGY - Richard Holbrooke1941-ben született New Yorkban
1977-81 Ázsia-ügyi külügyi államtitkár
1993-94 amerikai nagykövet Németországban
1994-96 Európa-ügyi külügyi államtitkár
1999-2001 amerikai ENSZ-nagykövet
2004 John Kerry demokrata elnökjelölt tanácsadója
2006 Hillary Clinton külügyi tanácsadója
2008 Barack Obama külügyi tanácsadója

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.