Vigyázó szemetek Pekingre vessétek!

/ 2014.11.05., szerda 16:01 /

Pekingben az év minden napján legalább annyira magas az egy négyzetméterre eső nagyon fontos emberek száma, mint az aktuális légszennyezettségi mutató; egymásnak adják itt a kilincset a világ politikai és gazdasági döntéshozói.

A jövő héten azonban a fontosember-sűrűség a szokásosnál is nagyobb lesz: a kínai fővárosban tartják az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóját, amelyen jelen lesz többek között Obama amerikai és Putyin orosz elnök, Abe japán miniszterelnök, s házigazdaként Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár. A megjelenő 21 vezető a világ népességének 40, GDP-jének 55 százalékát képviseli. Nem csoda, hogy a házigazdák kitettek magukért: új konferencia-központot építettek a tárgyalásoknak helyet adó Peking-közeli üdülőhelyen – a Vadludak Pihenője nevű tónál –, a szmog csökkentése érdekében a város környéki gyárakat leállították, az állami intézményekben pedig egyhetes szabadságra küldték a dolgozókat.

A plenáris ülések fő témája a hatalmas térség – beleértve a világ három legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat, Kínát és Japánt – szorosabb gazdasági integrációjának, az áruk és a tőke szabadabb áramlásának elősegítése lesz. Az előrelépést ezen a területen eddig igencsak akadályozta, hogy Washington évek óta egy olyan szabadkereskedelmi övezet létrehozásán dolgozik, amelyben nincs benne Kína; Peking pedig egy olyanén, amelyben nincs benne Amerika. Megoldásként most egy olyan tömörülés létrehozása merült fel, amelyben mindenki benne van, aki számít, ez azonban a világ egyik legbonyolultabb vállalkozásának ígérkezik. Az biztos, hogy az APEC-csúcs újabb fordulóját fogja hozni Kína és Amerika dominanciaharcának.

Ahogy ez lenni szokott az ilyen eseményeknél, az igazi érdeklődés nem a plenáris üléseket, hanem az azok mellett tartott kétoldalú mini csúcstalálkozókat – vagy azok elmaradását – kíséri. Jó eséllyel most se fog találkozni a kínai és a japán vezető, pedig Abe és Hszi már jó ideje kerülgetik egymást. Abe azonban kínai részről büntiben van egyrészt a szigetvitákban képviselt kőkemény álláspontja, másrészt a második világháborús történések furcsa értelmezése miatt. Ugyanakkor Pekingnek a kínai gazdaság újbóli felpörgetéséhez nagy szüksége lenne a japán befektetésekre, az erősen lehűlt japán–kínai kapcsolatok felmelegítésére, amihez hozzájárulhatna egy szép közös fotó a két mosolygó férfiúról – ezért lehet, hogy az utolsó pillanatban mégis összehoznak egy randit. Egész biztosan elmarad a tajvani–szárazföldi kínai csúcs: az APEC egyike azon kevés nemzetközi szervezetnek, amelyeknek a népi Kína és a vitatott státuszú sziget is tagja (az utóbbi a kissé idétlen „Kínai Tajpej” néven), és Ma Jing-csiu tajvani elnök szívesen képviselte volna személyesen Tajvant, de végül csak egy volt alelnökét küldheti Pekingbe.

Az biztosnak tűnik, hogy lesz El Clásico, vagyis külön Obama–Hszi Csin-ping-találkozó, nekik mindig van mit megbeszélniük, hiszen a kínai–amerikai kapcsolat a világ legfontosabb és legbonyolultabb kétoldalú viszonya. Hogy tartanak-e négyszemközti Putyin–Hszi-találkozót, arról egyelőre nincsenek hírek, de ez tulajdonképpen mindegy is, Peking és Moszkva mostanában bonyolult tárgyalások nélkül, félszavakból is megérti egymást, a Nyugat legnagyobb ijedelmére. Érdekesség, hogy Putyin és Abe biztosan találkozik. Japán a szövetségesek iránti szolidaritásból csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, pedig Ukrajnához túl sok köze nincs, annál inkább érdekelt bizonyos szibériai energetikai beruházásokban.

Az APEC-csúcsok nem utolsósorban a vicces helyi ruhákról híresek, amelyeket a mindenkori házigazda a vendégekre ad, de az idei találkozó valószínűleg nemcsak a divattrendeket követők számára marad emlékezetes. Az ázsiai–csendes-óceáni térségből távoli és lemaradó perifériának tűnő Európának is érdemes vigyázó szemeit Pekingre vetnie, mert számunkra sem mindegy, hogy a világ legnagyobb hatalmú vezetői mire jutnak egymással.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.