Zimbardo a Heti Válasznak: „Ilyen támadás nemcsak engem érhet, hanem bárkit”

/ 2018.06.29., péntek 12:20 /
Zimbardo a Heti Válasznak: „Ilyen támadás nemcsak engem érhet, hanem bárkit”

„Teljesen váratlanul ért a támadás. Fogalmam sincs, hogy mi volt a motiváció, miért most, negyvenhét évvel a Stanford-börtönkísérletem után látott napvilágot” – mondja a Heti Válasznak San Franciscóban Philip Zimbardo, világhírű amerikai szociálpszichológus. Két héttel ezelőtt írt arról a tengerentúli sajtó, hogy újonnan előkerült hangfelvételek szerint 1971-ben Stanfordban improvizációs gyakorlat történt, nem pedig pszichológiai kísérlet. Zimbardo a magyar sajtóban először a Heti Válasznak beszél a vádakról.

A börtönkísérletet – melynek keretében alkalmi őrnek és fegyencnek jelentkezett egyetemi hallgatók kegyetlenkedni kezdtek egymással – évtizedek óta iskolapéldaként használják annak láttatására, miként válthatja ki a gonoszt az emberből a környezete, miként lehet visszaélni a hatalommal, miként határozza meg a jellemet a szerepvállalás.

 

A Zimbardo által vezetett pszichológiai kísérletnek mindig is volt „ellentábora”, de először néhány héttel ezelőtt szenvedett el frontális támadást: egy tényfeltárás azt állította, hogy a résztvevők eljátszották az egészet, vagyis a dolog inkább tekinthető improvizációs gyakorlatnak, mint tudományos kísérletnek.

A világhírű amerikai szociálpszichológus azóta többször megszólalt a börtönkísérlet védelmében, és most először a magyar sajtóban is kifejti álláspontját. A Heti Válasz San Franciscó-i szerzőjének nyilatkozva azt mondja: „Ilyen támadás nemcsak engem érhet, hanem bárkit. Online jelenség ez, ami bárkit tönkretehet. Négy-öt blogger leírja, hogy hazug vagy. Az információ szélsebesen terjed az interneten. Rövidesen azt veszed észre, hogy tisztességedet megkérdőjelezték, tudományos munkádat agyagba döngölték.”

Cikkünk elolvasható a Heti Válasz június 27-i számában. A lap a Digitalstandon keresztül vásárolható meg.

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.